Borst of flesvoeding

“ Wij staan open voor jouw wensen, vertel ons wat jij het prettigste vindt. ”

De gezondheidsraad (WHO) adviseert in ieder geval de eerste 6 maanden borstvoeding te geven. Borstvoeding bevat naast alle noodzakelijke voedingsstoffen ook antistoffen die het immuunsysteem van je baby ondersteunen. Als verloskundigen onderschrijven wij dit advies daarom van harte. Niet iedere vrouw kan of wil borstvoeding geven en dat respecteren wij natuurlijk. Als je ongeveer 24 weken zwanger bent krijg je van ons meer informatie over borstvoeding en flesvoeding.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Over borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en complete voeding. Het bevat alle borstvoedingvoedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien, weerstand op te bouwen en zich goed te ontwikkelen. De antistoffen in de moedermelk beschermen je kind op de korte en lange termijn tegen allergieën, eczeem en ziektes. De samenstelling van moedermelk past zich voortdurend aan de behoefte van je baby aan.

 

Ook voor jou als moeder heeft het geven van borstvoeding voordelen. Je verliest minder bloed en je baarmoeder krimpt snel tot de oorspronkelijke grootte. Een ander positief gevolg van borstvoeding geven is dat de kans op borstkanker en botontkalking kleiner is. Je bent meestal sneller terug op je oorspronkelijke gewicht, omdat je de reservevoorraad gebruikt die je lichaam tijdens je zwangerschap voor het geven van borstvoeding heeft aangelegd.

Borstvoeding en werk

Geef je kolven borstvoeding en werk je? Dan mag je de eerste 9 levensmaanden van je kind je werktijd voor een kwart onderbreken voor het geven van borstvoeding of het kolven. Deze tijd wordt doorbetaald, maar je moet je werkgever hierover wel van tevoren inlichten. Je werkgever moet ook zorgen voor een geschikte ruimte voor het geven van borstvoeding of het kolven.

Bij eventuele borstvoedingsproblemen zullen wij en de kraamzorg je zo goed mogelijk ondersteunen. Soms is het goed om daarnaast advies te krijgen van een lactatiekundige. Kijk voor meer informatie op www.room-borstvoeding.nl/consult.html

Over flesvoeding

Flesvoeding bevat geen antistoffen, maar wel alle noodzakelijke voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. We adviseren je de normale zuigelingenvoeding te geven van één van de bekende merken. De duurdere hypoallergene voeding raden wij alleen aan als in de familie veel allergieën, astma of soortgelijke problemen voorkomen. De eiwitten in hypoallergene flesvoeding hebben een speciale behandeling ondergaan, waardoor de kans op een allergische reactie bij je baby kleiner is.

Voorlichting over borstvoeding

Borstvoeding is de eerste week altijd even wennen, zowel voor jou als voor de baby. De kraamverzorgster en wij begeleiden je daarbij. Vaak helpt het om je tijdens de zwangerschap al een beetje voor te bereiden. Kijk bijvoorbeeld op www.lalecheleague.nl of www.borstvoedingnatuurlijk.nl en meld je aan voor een voorlichtingsbijeenkomst.

 

De avond wordt afwisselend gegeven worden door een lactatiekundige van ROOM en de lactatiekundige van het Spaarne Gasthuis. Ook zal er een verpleegkundige van het JGZ aanwezig zijn, en dat is fijn want zo kun je al in de zwangerschap een beetje vertrouwd raken met de medewerkers van het consultatiebureau. De voorlichtingsavonden zijn afwisselend in het Spaarne Gasthuis (lokatie Zuid) en buurthuis de Schakel in Haarlem Noord. Je kan dus kiezen wat jou het beste schikt. Het duurt van 19.30 tot 21.30 uur.

 

Kijk voor data en inschrijving bij onze voorlichtingsavonden

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne