Zwangerschap

Zwangerschap: een hele verandering

Ben je zwanger? Dan komt er veel op je af. Wat moet je allemaal regelen? Veel vrouwen ervaren de zwangerschap als een rollercoaster: er gebeuren een hoop nieuwe dingen in je lijf en je leven. Want of het nu je eerste zwangerschap is of je vierde: als je zwanger bent sta je voor grote veranderingen.

Maar je staat er niet alleen voor: onze verloskundigen helpen je! We begeleiden jou negen maanden lang door het proces. Daarbij volgen we middels echo’s en prenataal onderzoek jouw gezondheid en die van de baby. We geven je voorlichting over leefgewoonten en bereiden je voor op de bevalling. Wat we ook doen: luisteren naar jouw verhaal. Naar hoe je je voelt, je klachten, de dingen waar jij het moeilijk mee hebt. Want elke vrouw ervaart de zwangerschap anders.

Ons team bestaat uit vier doorgewinterde verloskundigen, die je allemaal zult leren kennen. Tijdens de bevalling zie je daarom altijd een bekend gezicht aan je bed. We werken nauw samen zodat ieder van ons op de hoogte is van wat er speelt.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Zwangerschap – intake & eerste controle

Wanneer je je bij ons hebt aangemeld, nodigen we je uit voor de eerste controle in onze verloskundigenpraktijk aan de Antoniestraat 79 in Haarlem. Tijdens de intake zetten we eerst een aantal persoonlijke gegevens op papier over jou en je verzekering (pasje mee!). We bespreken daarna je medische geschiedenis, eventuele erfelijke aandoeningen en eerdere zwangerschappen. Natuurlijk krijg je hierbij volop de ruimte om vragen te stellen of je verhaal te doen. Vervolgens doen we een eerste check-up. Het hartje kunnen we nu nog niet beluisteren, dat volgt in week 12. Ook een echo is nu nog te vroeg, die plannen we iets later in. Tot slot geven we je informatie mee over een aantal belangrijke dingen die je moet weten als je zwanger bent.

  • We nemen je persoonlijke gegevens door, zoals verzekering, gezondheid, voorgeschiedenis
  • Met behulp van jouw gegevens berekenen we je uitgerekende datum
  • We meten je bloeddruk en noteren je gewicht
  • Je krijgt informatie over kraamzorg, prenataal onderzoek en gezonde voeding en leefgewoontes
  • Wij maken een afspraak voor de termijnecho en geven je een labformulier mee voor bloedonderzoek.
  • Je krijgt belangrijke folders en tijdschriften mee voor thuis.

Vervolgcontroles

vervolgcontrole-verloskundigen-aan-het-spaarne

Voor de vervolgcontroles heb je de keus uit onze verloskundigenpraktijk in Haarlem of onze locaties in Schalkwijk of Heemstede. Tijdens deze afspraak monitoren we de ontwikkeling van jou en van de baby. We controleren je bloeddruk, kijken naar de groei van de baby en de baarmoeder. En natuurlijk luisteren we elke keer naar de hartslag van dat wondertje daarbinnen.

De controles dienen ook om naar jou te luisteren. Hoe gaat het nu met jou? Hoe bevalt het zwanger zijn? Heb je klachten of ervaar je moeilijkheden? We hebben aandacht voor je en helpen je waar dat kan. Dat is de kern van onze kwaliteit: jij staat centraal. Jouw wensen en ervaringen zijn ontzettend belangrijk, en daar hebben we respect voor.

Je partner is natuurlijk altijd van harte welkom bij alle controles. We vinden het leuk om met jullie samen deze zwangerschap te volgen. En om jullie voor te bereiden, op dat moment van bevallen, maar ook op het moment dat jullie ouders worden.

Controle bij de gynaecoloog

Als verloskundigen werken we nauw samen met de gynaecologen van het Spaarne Gasthuis. Dankzij dit samenwerkingsverband kunnen we de beste verloskundige zorg realiseren voor zwangeren. Dit werkt als volgt. Als jij dat goed vindt, delen we na de eerste intake je gegevens met de gynaecologen van het Spaarne Gasthuis. We stippelen daarna samen met hen een zorgtraject voor je uit, waarbij wij in eerste instantie de zorg op ons nemen. Zo lang de zwangerschap normaal verloopt, voeren wij de controles uit.

Ook later in de zwangerschap houden we contact met de gynaecologen over alles wat relevant is voor jouw gezondheid en die van de baby. Indien nodig verwijzen we je door naar de gynaecoloog voor nader advies of onderzoek. Neemt een gynaecoloog jouw zwangerschapsbegeleiding over? Dan zal hij of zij ook jouw bevalling begeleiden. Wij doen wel de kraambedcontroles wanneer je weer thuis bent.

Echo-verloskundigen-aan-het-spaarne