Als het mis gaat

“Je mag ons altijd bellen, wij zijn er in jouw zwangerschap speciaal voor jou ”

Verlies je bloed of heb je buikpijn? Bel ons dan meteen op 06 55 14 68 28. Geen gehoor? Bel dan 06 65 00 10 79 en spreek je bericht in. Bellen mag ook als je nog niet bij onze praktijk bent ingeschreven. Een kwart van de zwangere vrouwen verliest in het begin van de zwangerschap bloed. Bij de helft van hen is sprake van een miskraam.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Wat is een miskraam?

Antoniestraat-verloskundigenaanhetspaarne2

Een miskraam is een zwangerschap die binnen de eerste 16 weken eindigt. Dat is de periode van de zwangerschap die voor de aanleg van je baby het belangrijkst is. Gaat in die periode iets mis en heeft het vruchtje weinig levenskansen, dan zorgt je lichaam ervoor dat het vruchtje zich niet verder ontwikkelt.

 

Een miskraam begint meestal met bloedverlies of buikpijn. Soms kom je erachter tijdens de eerste echo als je geen kloppend hartje ziet. Het hartje begint tussen 6 en 7 weken met kloppen en kan vanaf 7 weken zichtbaar zijn op een echo. Een miskraam kun je niet voorkomen, je kunt er zelf niets aan doen.

Het is mis, hoe nu verder?

Als blijkt dat het vruchtje in je baarmoeder niet levensvatbaar is, dan zijn er drie mogelijkheden.

    • Je kunt afwachten tot de miskraam spontaan op gang komt
    • Je kunt naar de gynaecoloog voor vaginale tabletten waarmee je thuis de miskraam op gang helpt
    • Of je gaat naar de gynaecoloog voor een zuigcurettage. Een zuigcurettage gebeurt op de operatiekamer onder een roesje

Bij verwijzing naar de gynaecoloog maken wij de afspraak voor je. Je mag ons tijdens deze verdrietige periode altijd bellen. Als je vragen hebt, maar ook om je hart te luchten. Na een miskraam mag je gewoon weer zwanger worden. Je mag weer vrijen als het bloedverlies gestopt is. Na één miskraam heb je geen verhoogde kans op weer een miskraam.