Anticonceptie

“Ongewenste zwangerschap voorkom je met de juiste anticonceptie ”

Na de bevalling zal het niet meteen het eerste zijn waar je aan denkt: anticonceptie. Volkomen logisch, je zit op een roze wolk en hebt wel andere dingen aan je hoofd. Maar als je na de geboorte van je kind niet meteen weer zwanger wilt worden, is het toch goed om hier eens over na te denken. Na de bevalling kun je bijvoorbeeld, als je borstvoeding geeft, niet alle hormonale anticonceptiemiddelen gebruiken. Dit kan dus betekenen dat je van je vertrouwde anticonceptie (tijdelijk) over moet stappen op iets nieuws.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Wanneer ben ik weer vruchtbaar?

Borstvoeding

Door borstvoeding kan de menstruatie langere tijd uitblijven. Na de bevalling kan het maanden duren voordat je weer ongesteld wordt, maar dit weet je niet van tevoren. Sommige vrouwen worden ondanks volledige borstvoeding na twee of drie maanden weer ongesteld, terwijl anderen pas menstrueren nadat ze gestopt zijn met borstvoeding. Hierdoor is het niet te voorspellen wanneer je weer vruchtbaar bent. Twee weken voor de ongesteldheid vindt immers de eisprong plaats. Dus ook al ben je nog niet ongesteld geweest kun je wel alweer vruchtbaar zijn.

 

In de periode dat je borstvoeding geeft wordt het afgeraden om de combinatiepil te gebruiken. De oestrogeen uit de combinatiepil heeft invloed op de kwaliteit en hoeveelheid van de moedermelk of de groei van de baby. Andere anticonceptiemogelijkheden zijn;

  • condooms
  • pil zonder oestrogeen (Cerazette)
  • de anticonceptiestaafje in je arm (Implanon)
  • de prikpil
  • een spiraal

Flesvoeding

Als je flesvoeding geeft, word je meestal na een week of zes tot acht weer ongesteld. Daarvoor kun je ook al helder bloed verliezen. Dit is dan geen menstruatiebloed, maar bloedverlies als gevolg van de bevalling. Dit komt door de wond die de placenta in de baarmoeder achterliet. Als dit bloedverlies is gestopt – meestal na zo’n zes weken – kan de menstruatie snel opgang komen. Omdat de eisprong twee weken voor de ongesteldheid plaatsvindt, kun je dus vier weken na de bevalling alweer vruchtbaar zijn.

 

Als je flesvoeding geeft, kun je uit alle vormen van anticonceptie kiezen. De combinatiepil kan je starten tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. Wanneer je later start, wordt geadviseerd om de eerste zeven dagen een
condoom te gebruiken.
Tip: Heb je nog oude pilstrips? Check eerst de houdbaarheid van de strip voordat je begint met slikken!

2 soorten spiralen – met of zonder hormonen

Het spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Er zijn twee soorten spiralen: het hormoonhoudend spiraaltje, de Mirena en het koperspiraaltje, de T-safe. Wij plaatsen beiden. Je hoeft niet al bekend te zijn bij ons in de praktijk om bij ons je spiraal te laten plaatsen. Je bent ook welkom indien je nog nooit zwanger bent geweest.

T-Safe spiraal

 • hormoonvrij spiraal
 • 10 jaar bescherming tegen zwangerschap
 • je kunt de spiraal zonder recept bestellen bij je apotheek
  of bestellen via www.t-safe.nl
 • de T-safe spiraal kost ongeveer € 69,00
 • Je menstruatie kan de 1e en soms ook de 2e keer wat eerder komen dan gebruikelijk. Ook is het mogelijk dat deze iets pijnlijker is of langer duurt. Na 2 of 3 maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon.

Mirena spiraal

 • hormoonhoudend spiraal
 • 5 jaar bescherming tegen zwangerschap
 • de verloskundige schrijft een recept uit voor de spiraal
 • die je vervolgens bij je apotheek kan ophalen
 • de Mirena spiraal kost ongeveer € 160,00
 • je menstruatie kan veranderen of kan zelfs helemaal wegblijven. Onze ervaring leert dat 20% van de vrouwen minder vaak menstrueert of helemaal geen menstruatie meer heeft.

Wanneer kan ik een spiraal laten plaatsen?

Vanaf 10 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug naar haar oude staat. Na een keizersnede is dit na 12 weken.
 Wanneer je nog nooit bevallen bent, plaatsen wij de spiraal het liefste binnen 7 dagen na de eerste dag van je menstruatie.

 

Ben je overtuigd welke anticonceptie het beste voor jou is? Of heb jij nog vragen? Wij helpen je graag verder of beantwoorden jouw vragen betreffende de beste anticonceptie voor jou. Je kan ons dan bellen op 023-5355007.

Hoe is het plaatsen van een spiraal?

Het plaatsen van een spiraal is vaak een beetje gevoelig en duurt een paar minuten. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 2 paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen. Zorg dat je het spiraal in je bezit hebt en breng deze mee naar de afspraak. Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, die meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben.

 

Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen wij je naar de bijsluiter bij de T-safe spiraal of de Mirena spiraal.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Nacontrole

We maken na het plaatsen van de spiraal een afspraak voor een telefonische nacontrole. Deze vindt na 6 weken of na minimaal één menstruatie plaats. Als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt kun je uiteraard ook bij ons terecht.

Echo na 6 weken

Wij adviseren je om na de eerste menstruatie of na 6 weken na de plaatsing van een koperhoudend spiraal een echo te laten maken. Deze afspraak kan je via onze assistente inplannen. We stellen je huisarts op de hoogte van je gekozen anti­conceptie­methode.

Spiraal verwijderen

Als je weer zwanger wilt worden, kun je een afspraak maken om de spiraal te laten verwijderen. Na het verwijderen kun je weer direct zwanger worden.

Tarieven

De kosten voor een spiraal en het plaatsen daarvan moet je, als je niet aanvullend verzekerd bent, zelf betalen. Je kunt bij je afspraak met pin (voorkeur) of contant betalen. Je krijgt van ons een factuur. Deze kun je indienen bij je verzekering, we kunnen je niet garanderen dat dit wordt vergoed. Je kan vooraf altijd even bij jouw zorgverzekering navragen of men anticonceptie vergoed.

 

Omschrijving

 • Plaatsing spiraal (inclusief evaluatiemoment)
 • Verwijderen spiraal en plaatsing in 1 consult
 • Controle echo (6 weken na plaatsing) in echocentum De Schoot
 • Verwijderen spiraal
 • SOA-test

Aanschaf van beide spiralen kan bij de apotheek. Dit is zeker aan te raden als je anticonceptie vergoed krijgt vanuit je aanvullende verzekering. Krijg je geen anticonceptie vergoed dan kan je de T-safe spiraal ook bestellen via www.t-safe.nl. Je betaalt dan in ieder geval niet de bijkomende apothekerskosten.

 

Prijs

 • € 55,00
 • € 65,00
 • € 35,00
 • € 15,00
 • € 40,00 – € 50,00

Eerst een SOA-test?

Vóór dat wij een spiraal plaatsen willen wij er graag zeker van zijn dat er géén infectie in je vagina aanwezig is. SOA’s zoals Chlamydia zijn daar een voorbeeld van. Denk je dat je risico hebt gelopen op een geslachtziekte of heb je afwijkende afscheiding (andere kleur/geur), doe dan eerst een SOA-test. Deze SOA-test kun je zelf thuis afnemen. De benodigdheden voor deze test kun je bij ons ophalen en weer inleveren. In tegenstelling tot vele ‘thuis-testen’ is deze test betrouwbaar en wordt de bepaling uitgevoerd bij AtalMedial.

 

De uitslag duurt 3-4 werkdagen. De uitslag komt binnen via de verloskundige praktijk en we bellen je zodra we de uitslag hebben ontvangen. Kosten voor een SOA-test variëren tussen de € 40,00 à – € 50,00.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne