Anticonceptie

Anticonceptie: voorkom ongewenste zwangerschap

Na de bevalling zal het niet meteen het eerste zijn waar je aan denkt: anticonceptie. Volkomen logisch; je hebt wel andere dingen aan je hoofd. Maar als je niet meteen wéér zwanger wilt worden, is het goed om hier eens over na te denken. Want je kunt ongemerkt alweer vruchtbaar zijn. Realiseer je dat niet elke vorm van anticonceptie werkt in de periode na de bevalling. Je kunt daarom bij ons terecht voor advies omtrent anticonceptie. We plaatsen bovendien spiraaltjes. Iedereen is welkom op ons anticonceptiespreekuur, ook wanneer je niet zwanger bent of bent geweest.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Wanneer ben ik weer vruchtbaar?

Borstvoeding

Door borstvoeding kan je menstruatie langere tijd uitblijven. Na de bevalling kan het zomaar maanden duren voordat je weer ongesteld wordt. Dit weet je nooit van tevoren. Sommige vrouwen worden ondanks volledige borstvoeding na twee of drie maanden gewoon weer ongesteld, terwijl anderen pas menstrueren nadat ze gestopt zijn met borstvoeding. Hierdoor is het niet te voorspellen wanneer je weer vruchtbaar bent. Twee weken voor de ongesteldheid vindt immers de eisprong plaats. Dus ook al ben je nog niet ongesteld geweest, je kunt al wel weer vruchtbaar zijn.

 

In de periode dat je borstvoeding geeft kun je beter niet de combinatiepil gebruiken. Oestrogenen uit de combinatiepil hebben namelijk invloed op de kwaliteit en hoeveelheid van de moedermelk, of zelfs op de groei van de baby. Je kunt dus beter naar andere anticonceptiemogelijkheden gaan kijken, zoals:

 • condooms
 • pil zonder oestrogeen (Cerazette)
 • anticonceptiestaafje in je arm (Implanon)
 • prikpil
 • spiraaltje

Flesvoeding

Geef je flesvoeding? Dan word je waarschijnlijk na zo’n zes tot acht weken weer ongesteld. In de periode vlak na de bevalling verlies je misschien al wat helder bloed. Dit is bloedverlies als gevolg van de bevalling. Dat komt door de wond die de placenta in de baarmoeder achterliet. Als dit bloedverlies is gestopt – meestal na zo’n zes weken – komt de menstruatie meestal weer snel op gang. De eisprong vindt twee weken vóór de ongesteldheid plaats, dus technisch gezien kun je al binnen vier weken na de bevalling weer vruchtbaar zijn.

 

Als je flesvoeding geeft, kun je uit alle vormen van anticonceptie kiezen. De combinatiepil kun je starten tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. Start je later, gebruik dan een condoom. Let op: check altijd eerst de houdbaarheid van je oude pilstrips voordat je begint met slikken!

2 soorten spiralen – met of zonder hormonen

Het spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Er zijn twee soorten spiralen: het hormoonhoudend spiraaltje, de Mirena en het koperspiraaltje, de T-safe. Wij plaatsen beiden. Je hoeft niet al bekend te zijn bij ons in de praktijk om bij ons je spiraal te laten plaatsen. Je bent ook welkom indien je nog nooit zwanger bent geweest.

T-Safe spiraal

 • hormoonvrij spiraal
 • 10 jaar bescherming tegen zwangerschap
 • je kunt de spiraal zonder recept bestellen bij je apotheek
  of bestellen via www.t-safe.nl
 • de T-safe spiraal kost ongeveer € 69,00
 • Je menstruatie kan de 1e en soms ook de 2e keer wat eerder komen dan gebruikelijk. Ook is het mogelijk dat deze iets pijnlijker is of langer duurt. Na 2 of 3 maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon.

Mirena spiraal

 • hormoonhoudend spiraal
 • 5 jaar bescherming tegen zwangerschap
 • de verloskundige schrijft een recept uit voor de spiraal
 • die je vervolgens bij je apotheek kan ophalen
 • de Mirena spiraal kost ongeveer € 160,00
 • je menstruatie kan veranderen of kan zelfs helemaal wegblijven. Onze ervaring leert dat 20% van de vrouwen minder vaak menstrueert of helemaal geen menstruatie meer heeft.

Wanneer kan ik een spiraal laten plaatsen?

Vanaf 10 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug naar haar oude staat. Na een keizersnede is dit na 12 weken.
 Wanneer je nog nooit bevallen bent, plaatsen wij de spiraal het liefste binnen 7 dagen na de eerste dag van je menstruatie.

 

Ben je overtuigd welke anticonceptie het beste voor jou is? Of heb jij nog vragen? Wij helpen je graag verder of beantwoorden jouw vragen betreffende de beste anticonceptie voor jou. Je kan ons dan bellen op 023-5355007.

Hoe is het plaatsen van een spiraal?

Het plaatsen van een spiraal is vaak een beetje gevoelig en duurt een paar minuten. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 2 paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen. Zorg dat je het spiraal in je bezit hebt en breng deze mee naar de afspraak. Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, die meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben.

 

Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen wij je naar de bijsluiter bij de T-safe spiraal of de Mirena spiraal.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Nacontrole

We maken na het plaatsen van de spiraal een afspraak voor een telefonische nacontrole. Deze vindt na 6 weken of na minimaal één menstruatie plaats. Als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt kun je uiteraard ook bij ons terecht.

Echo na 6 weken

Wij adviseren je om na de eerste menstruatie of na 6 weken na de plaatsing van een koperhoudend spiraal een echo te laten maken. Deze afspraak kan je via onze assistente inplannen. We stellen je huisarts op de hoogte van je gekozen anti­conceptie­methode.

Spiraal verwijderen

Als je weer zwanger wilt worden, kun je een afspraak maken om de spiraal te laten verwijderen. Na het verwijderen kun je weer direct zwanger worden.

Tarieven

De kosten voor een spiraal en het plaatsen daarvan moet je, als je niet aanvullend verzekerd bent, zelf betalen. Je kunt bij je afspraak met pin (voorkeur) of contant betalen. Je krijgt van ons een factuur. Deze kun je indienen bij je verzekering, we kunnen je niet garanderen dat dit wordt vergoed. Je kan vooraf altijd even bij jouw zorgverzekering navragen of men anticonceptie vergoed.

 

Omschrijving

 • Plaatsing spiraal (inclusief evaluatiemoment)
 • Verwijderen spiraal en plaatsing in 1 consult
 • Controle echo (6 weken na plaatsing) in echocentum De Schoot
 • Verwijderen spiraal
 • SOA-test

Aanschaf van beide spiralen kan bij de apotheek. Dit is zeker aan te raden als je anticonceptie vergoed krijgt vanuit je aanvullende verzekering. Krijg je geen anticonceptie vergoed dan kan je de T-safe spiraal ook bestellen via www.t-safe.nl. Je betaalt dan in ieder geval niet de bijkomende apothekerskosten.

 

Prijs

 • € 55,00
 • € 65,00
 • € 35,00
 • € 15,00
 • € 40,00 – € 50,00

Eerst een SOA-test?

Vóór dat wij een spiraal plaatsen willen wij er graag zeker van zijn dat er géén infectie in je vagina aanwezig is. SOA’s zoals Chlamydia zijn daar een voorbeeld van. Denk je dat je risico hebt gelopen op een geslachtziekte of heb je afwijkende afscheiding (andere kleur/geur), doe dan eerst een SOA-test. Deze SOA-test kun je zelf thuis afnemen. De benodigdheden voor deze test kun je bij ons ophalen en weer inleveren. In tegenstelling tot vele ‘thuis-testen’ is deze test betrouwbaar en wordt de bepaling uitgevoerd bij AtalMedial.

 

De uitslag duurt 3-4 werkdagen. De uitslag komt binnen via de verloskundige praktijk en we bellen je zodra we de uitslag hebben ontvangen. Kosten voor een SOA-test variëren tussen de € 40,00 à – € 50,00.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne