Wat mag je niet als je zwanger bent, en wat wel?

  • Slik foliumzuur tot tien weken zwangerschap
  • Pas op met uitwerpselen van katten
  • Draag handschoenen bij het werken in de tuin
  • Eet gezond en gevarieerd en eet geen rauw vlees, rauwe eieren, voorverpakte rauwe vis of ongepasteuriseerde melkproducten
  • Eet geen langdurig gekoelde, rauwe producten
  • Was je groente altijd goed, ook voorgesneden/voorverpakte groente
  • Pas op met vitamine A: eet beperkt leverproducten en orgaanvlees
  • Gebruik extra vitamine D en calcium
  • Rook niet en gebruik geen alcohol en drugs
  • Gebruik medicijnen alleen op doktersadvies

Slik foliumzuur

Foliumzuur vermindert de kans op een baby met open rug. Het advies is om dagelijks 0,5 mg foliumzuur te slikken, tot tien weken in de zwangerschap (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie). Het beste kun je hiermee al beginnen voordat je zwanger bent, of in elk geval vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.

Pas op met uitwerpselen van katten

In de uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Deze parasiet zien we soms ook terug in rauw of onvoldoende gaar vlees. Wanneer je ongeboren kind besmet raakt met de parasiet, kan dat resulteren in een miskraam of afwijkingen. Draag daarom altijd handschoenen bij het verschonen van de kattenbak en bij het werken in de tuin. En vermijd vlees dat niet voldoende verhit is.

Eet gezond, gevarieerd en vermijd rauw vlees

Zorg dat je voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Ga tijdens je zwangerschap daarom niet lijnen, maar eet ook niet overdreven veel. Gemiddeld komt een zwangere vrouw 12 tot 16 kilo aan.

Eet geen (half)rauw vlees zoals biefstuk, tartaar, rosbief of filet américain. Hierin kan een parasiet voorkomen die toxoplasmose kan veroorzaken. Om dezelfde reden moet je groenten en fruit altijd goed wassen.

Geen lang gekoelde, rauwe producten

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Dit kan bij zwangeren tot een miskraam of vroeggeboorte leiden. Listeria is vooral te vinden in producten die langdurig gekoeld bewaard worden, en daarna zonder verhitting gegeten worden. Risicoproducten zijn ongepasteuriseerde melk, rauwmelkse, zachte kaas, voorverpakte gerookte vis of rauwe vis en rauwe dierlijke producten.

Let op met vitamine A

Pas op met vitamine A, omdat teveel vitamine A de baby kan schaden. De kans op aangeboren afwijkingen neemt toe wanneer je meer dan 3000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgt. Eet daarom beperkt leverproducten, in elk geval niet vaker dan een keer per week. Denk daarbij aan gebakken lever, leverpaté of leverworst, zoals hausmacher of berliner.

Gebruik wel vitamine D

Een vitamine D-tekort kan gevolgen hebben voor jou én de ontwikkeling van je kind tijdens de zwangerschap. Daarom wordt aangeraden om elke dag 10 microgram vitamine D te nemen gedurende de zwangerschap.

Als je gevarieerd eet hoef je in principe geen andere vitamines of mineralen in te nemen dan foliumzuur en vitamine D. Wil je toch extra vitamines innemen, houd je dan aan de aanbevolen dosering voor zwangeren.

Rook niet, gebruik geen alcohol en drugs

Roken, alcohol en drugs kunnen de ontwikkeling van je baby schaden. Baby’s van rokende moeders zijn bij de geboorte vaker te klein en vaker ziek. Door het roken verslechtert de bloedtoevoer, waardoor je baby minder eten en minder zuurstof krijgt. Je baby krijgt bovendien giftige stoffen binnen.

Helemaal stoppen met roken is echt beter dan minderen. Vermijd rokerige ruimtes, en zorg dat er niemand in huis rookt. Lukt het je zelf niet om te stoppen met roken? Wij of je huisarts kunnen je informeren over hulp bij het stoppen.

Gebruik medicijnen alleen op doktersadvies

Vertel je arts altijd wanneer je (mogelijk) zwanger bent. Gebruik medicijnen tijdens je zwangerschap alleen op advies en in overleg met je huisarts. Lees bovendien bij zelfhulpmedicijnen (die vrij verkrijgbaar zijn in drogist of apotheek) altijd in de bijsluiter het advies voor zwangeren. Doe dat ook bij crèmes en andere verzorgingsproducten. Neem bij twijfel contact met ons of je huisarts op. Paracetamol kun je zonder bezwaar gebruiken bij pijnklachten.