Kraamzorg

Dagelijkse controles en zorg tijdens je kraamtijd
Het is natuurlijk gezellig als je moeder of vriendin bij je thuis komt kramen, maar je hebt ook professionele kraamzorg nodig. Zonder kraamzorg kunnen wij je kraambed niet op een verantwoorde manier begeleiden. Tijdens je eerste controle bij de verloskundige (intake) krijg je meer informatie over kraamzorg. Kraamzorg moet je vóór je 16 weken zwanger bent aanvragen.

Kraamzorg is verzekerd via de basisverzekering
Jouw zorgverzekeraar vergoedt kraamzorg op basis van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg. Je betaalt een eigen bijdrage per uur. Bijkomende kosten, zoals inschrijvingskosten worden niet vergoed via de basisverzekering.

Bijkomende kosten wel of niet vergoed?
Wel of geen vergoeding van bijkomende kraamzorgkosten en andere kostenposten door je zorgverzekeraar, hangt af van je verzekeraar en je aanvullende zorgverzekering.

Controleer daarom vooraf of je een vergoeding krijgt voor bijvoorbeeld uitgestelde kraamzorg, couveuse-nazorg, blijven slapen in het ziekenhuis als je kindje op de couveuse-afdeling ligt, het kraampakket of een tegemoetkoming in de kosten van de eigen bijdrage.

Kijk in je polis bij wie je kraamzorg mag aanvragen
Controleer vooraf je polis: mag je kraamzorg aanvragen bij elk willekeurig kraambureau in jouw regio of alleen bij kraamcentra waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft.

Het kan ook zo zijn dat jouw zorgverzekeraar de kraamzorg voor je regelt en je er zelf niets over te zeggen hebt. Er zijn zorgverzekeraars die kraamzorg regelen via de zogenaamde veiling. Zij geven aan dat ze kraamzorg voor jou zoeken en kraamcentra in jouw regio kunnen dan bieden voor hoeveel geld ze die zorg willen leveren.

Aantal uur kraamzorg wordt afgestemd op jouw situatie
In overleg met de kraamzorgorganisatie spreek je het aantal uur kraamzorg af. Daarbij gelden de regels in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg. Dit protocol geeft aan op hoeveel uren zorg je recht hebt op basis van je gezinssituatie en medische situatie.

Het wettelijk minimum waar je recht op hebt is 24 uur. Het kraamcentrum bekijkt tijdens het huisbezoek, aan de hand van het Indicatieprotocol, op hoeveel uren kraamzorg jij recht hebt. Gemiddeld is dit 49 uur (bij borstvoeding) verdeeld over 8 dagen. Mochten er na de bevalling redenen zijn waarom je meer zorg nodig hebt dan eerder is vastgesteld, dan wordt in de kraamdagen een nieuwe indicatie gesteld door je verloskundige. Zij bepaalt aan de hand van het Indicatieprotocol, hoeveel extra uren zorg nodig zijn. Het maximaal aantal uur kraamzorg bij problemen is 80 uur verdeeld over 10 dagen.