Ziekenhuistas bevalling Haarlem Heemstede

Wil je liever geen kraamzorg in huis? Het lijkt natuurlijk heel gezellig en fijn als je moeder of vriendin bij je thuis komt helpen. Maar we raden dat ten zeerste af. Hoe ervaren je moeder of vriendin ook mag zijn, zonder professionele kraamzorg kunnen wij je kraamtijd niet op een verantwoorde manier begeleiden.

Tijdens je eerste controle bij de verloskundige (intake) krijg je meer informatie over kraamzorgorganisaties. Kraamzorg vraag je aan vóór je 16 weken zwanger bent.

Kraamzorg is verzekerd via de basisverzekering

Elke vrouw heeft recht op professionele kraamzorg. Je zorgverzekeraar vergoedt daarom de kosten. Dat doet de verzekering op basis van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg. Je moet wel een eigen bijdrage per uur betalen.

Bijkomende kosten, zoals inschrijvingskosten worden niet vergoed via de basisverzekering. Het is afhankelijk van je verzekeraar en je aanvullende zorgverzekering of je aanvullende kosten vergoed krijgt. Controleer daarom vooraf of je een vergoeding krijgt voor bijvoorbeeld uitgestelde kraamzorg of couveuse-nazorg. Maar ook voor de kosten van het blijven slapen in het ziekenhuis als je kindje op de couveuse-afdeling ligt of de kosten van het kraampakket. Sommige verzekeraars bieden ook een tegemoetkoming in de kosten van de eigen bijdrage.

Aantal uur kraamzorg wordt afgestemd op jouw situatie

Het aantal uur verzorging spreek je in overleg met de kraamzorgorganisatie af. Daarbij gelden de regels in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg. Dit protocol geeft aan op hoeveel uren zorg je recht hebt op basis van je gezinssituatie en medische situatie. Het wettelijk minimum waar je recht op hebt is 24 uur. Het kraamcentrum bekijkt tijdens het huisbezoek, aan de hand van het Indicatieprotocol, op hoeveel uren kraamzorg jij recht hebt. Gemiddeld is dit 49 uur (bij borstvoeding) verdeeld over acht dagen.

Mochten er na de bevalling redenen zijn waarom je meer zorg nodig hebt dan aanvankelijk is vastgesteld, dan wordt in de kraamdagen een nieuwe indicatie gesteld door je verloskundige. Zij bepaalt aan de hand van het Indicatieprotocol, hoeveel extra uren zorg jij nodig hebt. Het maximum aantal uur kraamzorg is 80 uur verdeeld over tien dagen.