Zwanger worden: tips voor een gezonde zwangerschap

Zwangerschap en risico´s op je werk

Wanneer je zwanger wilt worden is het verstandig de risico’s op je werk, zowel vóór als na de zwangerschap, te inventariseren. Het kan namelijk zijn dat je door bepaalde elementen van je werk tijdelijk minder vruchtbaar bent. Die risico’s kunnen natuurlijk ook voor het werk van je partner gelden. Wil je zwanger worden en daarna borstvoeding geven? Ook dan is het goed om vooraf te bedenken hoe en of je dit zou kunnen regelen op je werk.

Of jouw werk schadelijk is voor je zwangerschap of voor de gezondheid van jouw kind hangt af van verschillende factoren. Wij hebben een aantal werksituaties voor je op een rij gezet waarbij je extra alert dient te zijn. Deze lijst is natuurlijk niet compleet omdat risicovolle werksituaties heel divers kunnen zijn. Maar misschien is iets van het onderstaande op jou van toepassing:

  • Ik kom in contact met gevaarlijke stoffen
  • Ik doe werk waarbij ik een infectie kan oplopen
  • Mijn werktijden zijn onregelmatig (zoals ploegendienst en nachtdienst)
  • Ik heb lichamelijk belastend werk
  • Veel stress is onderdeel van mijn werk
  • Ik werk in een omgeving met lawaai, overdruk, lichaamstrillingen, extreme hitte of kou
  • Ik kom in contact met straling

Vraag jij je af of jouw werk een risico vormt voor het zwanger worden of de gezondheid van je baby? Leg jouw werksituatie dan eens voor tijdens ons kinderwensspreekuur. Meer informatie over risico’s en afspraken met je werkgever kun je ook nalezen in de brochure van het RIVM: Kinderen krijgen? Denk na over de risico’s op uw werk!

Kinderwensspreekuur

Heb je vragen over vruchtbaarheid, risico’s, erfelijke aandoeningen of andere zaken die het zwanger worden moeilijker kunnen maken? Kom dan eens naar ons kinderwensspreekuur. Je kunt ons bellen of mailen, of meteen online een afspraak maken. Onze verloskundigen staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. We geven je persoonlijk advies, afgestemd op jouw specifieke situatie. Wij brengen eventuele risico’s op erfelijke of aangeboren aandoeningen in kaart en kunnen je je vertellen welke maatregelen je kunt nemen. De kosten van een kinderwensconsult worden meestal niet vergoed, controleer dit daarom van tevoren bij je verzekering.