Soorten spiraaltjes

T-Safe spiraal

 • hormoonvrij spiraal
 • zeven tot tien jaar bescherming tegen zwangerschap
 • wij bestellen op jouw verzoek het spiraal voor je
 • de T-safe spiraal kost ongeveer € 69,00

Je menstruatie kan de eerste en de volgende keer wat eerder komen dan gebruikelijk. Ook is het mogelijk dat je menstruatie iets pijnlijker is of langer duurt. Na een aantal maanden zal je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Lees hier meer over de T-Safe.

Mirena spiraal

 • hormoonhoudend spiraal
 • acht jaar bescherming tegen zwangerschap
 • wij bestellen op jouw verzoek het spiraal voor je
 • de Mirena spiraal kost ongeveer € 150,00

Je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Onze ervaring leert dat ongeveer een vijfde van de vrouwen minder vaak menstrueert of helemaal geen menstruatie meer heeft. Lees hier meer over de Mirena spiraal.

Wanneer kan ik een spiraal laten plaatsen?

Ben je bevallen? Dan kunnen we vanaf tien weken na de bevalling je spiraaltje plaatsen. Vanaf dat moment zijn de baarmoedermond en de baarmoeder namelijk weer terug naar de oorspronkelijke staat. Let op: wanneer je een keizersnede hebt gehad zul je moeten wachten tot 12 weken na je bevalling.

Ben je nog nooit bevallen? Dan plaatsen wij het spiraaltje bij voorkeur binnen zeven dagen na de eerste dag van je menstruatie.

Hoe gaat het spiraaltje plaatsen in z’n werk?

Het plaatsen van een spiraal duurt maar een paar minuutjes, maar het kan wel een beetje gevoelig zijn. Neem daarom een uur van te voren 1000 mg paracetamol of 400 mg ibuprofen. Breng het spiraaltje mee dat je besteld hebt of afgehaald hebt bij de apotheek. Na de plaatsing van het spiraaltje kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben. Dit gaat meestal snel weer over. In de eerste maanden na de plaatsing kun je onregelmatig een beetje bloedverlies hebben.

Nacontrole

Na het plaatsen van het spiraaltje is er de mogelijkheid van een telefonische nacontrole na ongeveer 6 weken, of minimaal één menstruatie. Heb je behoefte aan een nacontrole? Dan maken we daarvoor een telefonische afspraak.

Echo na zes weken

Na de plaatsing van een koperhoudend spiraal kan op verzoek een echo gemaakt worden. Een echo raden we aan nadat je de eerste keer weer gemenstrueerd hebt. Deze afspraak plannen we via de assistente in. De echo kan gewoon op onze eigen praktijk plaatsvinden. Kosten 35 euro

Spiraal verwijderen

Als je weer zwanger wilt worden, kun je een afspraak maken om de spiraal te laten verwijderen. Na het verwijderen kun je weer direct zwanger worden.

Eerst een SOA-test?

Voordat wij een spiraal plaatsen willen wij er graag zeker van zijn dat er geen infectie of SOA in je vagina aanwezig is, zoals chlamydia. Denk je dat je een verhoogd risico hebt op een geslachtziekte? Of heb je afwijkende afscheiding, bijvoorbeeld een andere kleur of geur? Doe dan eerst een SOA-test. Deze SOA-test kun je zelf thuis afnemen. De benodigdheden voor deze test kun je bij ons ophalen en weer inleveren. In tegenstelling tot vele ‘thuis-testen’ is deze test betrouwbaar en wordt de bepaling uitgevoerd bij AtalMedial.

De uitslag duurt drie tot vier werkdagen. De uitslag komt binnen via de verloskundigenpraktijk en we bellen jou zodra we de uitslag hebben ontvangen. Kosten voor een SOA-test variëren tussen veertig en vijftig euro.

Kosten spiraaltje en verzekering

De Mirena spiraal haal je met een recept van de verloskundige bij de apotheek. Ook de T-Safe kun je bij de apotheek kopen. Je kunt de T-Safe spiraal ook bestellen via www.t-safe.nl.

De kosten voor een spiraal worden niet gedekt door de basisverzekering, mogelijk wel de kosten van het plaatsen wel. Informeer bij je eigen verzekering hoe het gesteld is met de vergoeding van een spiraal(plaatsing).

Tarieven (2022)

 • Plaatsing spiraal (inclusief evaluatiemoment) – € 67,51
 • Controle-echo (na 6 weken)- € 35,00
 • Verwijderen spiraal – € 67,51
 • SOA-test – € 40,00 – € 50,00