Wat moet je regelen

“ Regel vroegtijdig de belangrijkste zaken, neem daarna tijd om zoveel mogelijk te ontspannen en genieten ”

Gedurende de 9 maanden van je zwangerschap gebeurd er veel met je. Je ontdekt dat je zwanger bent, je lichaam veranderd, je hormoonhuishouding en emoties staan op zijn kop, enz… Wij helpen je daarom graag op weg de belangrijkste zaken te regelen tijdens jouw zwangerschap. Zo doen we er alles aan om jou te laten ontspannen en te laten genieten van deze bijzondere periode in je leven.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Afspraak maken voor de termijnecho

Na jouw eerste controle in onze praktijk maak je met onze assistente een afspraak voor de termijnecho bij Verloskundig Onderzoek Centrum De Schoot in Haarlem.

Rond 10 weken zwangerschap wordt een termijnecho gemaakt om de duur van je zwangerschap zo precies mogelijk vast te stellen. Dan wordt er ook gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of meerlingzwangerschap.

Afhankelijk van hoever je precies bent kan eventueel een vaginale echo noodzakelijk zijn. Als er afwijkingen op de echo te zien zijn, dan wordt dit altijd direct besproken. Later in je zwangerschap wordt bij De Schoot ook de ’20-weken echo’ (SEO) gemaakt.

Bloedafname

Tijdens jouw eerste controle krijg je ook een labformulier mee voor een bloedonderzoek. Je kunt zonder afspraak terecht bij een Medial-prikpost. Medial stuurt ons de uitslag en wij informeren jou tijdens je tweede controle. Zijn er bijzonderheden, dan nemen wij natuurlijk eerder contact met je op.

Klik hiernaast voor de prikpunten en de openingstijden.

Kraamzorg vóór 16 weken

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Schrijf je in bij een kraamzorgorganisatie vóór je 16 weken zwanger bent. Informeer bij je zorgverzekeraar bij welke organisatie jij kraamzorg mag regelen.

 

Kraamzorg is heel belangrijk bij een thuisbevalling en kraambed thuis. De kraamverzorgster voert de dagelijks controles uit bij jou en je baby en is dan jouw eerste aanspreekpunt bij vragen. Wij komen tijdens je kraambed om de dag bij je thuis voor specifieke controles.

 

Kraamzorg wordt door de basisverzekering vergoed, je betaalt wel een kleine eigen bijdrage.

Zwangerschapscursus

Wij raden je aan een zwangerschapscursus te volgen. De informatie en oefeningen die je krijgt zijn een goede voorbereiding op je bevalling. Ook is het leuk om ervaringen uit te wisselen met andere aanstaande moeders.

 

De meeste cursussen starten rond 28 weken zwangerschap. In het folderrek vind je informatie over zwangerschapscursussen in de buurt. Daarnaast kun je ook naar voorlichtingsbijeenkomsten over specifieke onderwerpen, zoals bevallen en borstvoeding.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Akte van erkenning als je niet getrouwd bent

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Ben je niet getrouwd en wil je dat je kind de achternaam van je partner krijgt? Laat dan een ‘akte van erkenning van de ongeboren vrucht’ opstellen.

Je gaat daarvoor op afspraak, samen naar het gemeentehuis. Neem allebei een legitimatiebewijs mee. De akte wordt dan direct opgemaakt en getekend. Het is verstandig de akte tijdens je zwangerschap te regelen, het liefst voor de 24 weken. Deze akte moet meegenomen worden bij de aangifte van de geboorte van jullie kindje.

 

Meer informatie vind je op de website van de gemeente Haarlem onder het onderwerp Erkenning en Ouderlijk gezag

Werk & zwangerschapsverlof

Geef tijdig aan je werkgever door dat je zwanger bent. Je werkgever heeft dan ruim de tijd je zwangerschapsverlof goed te regelen. Vraag bij ons een zwangerschapsverklaring voor je werkgever aan. De zwangerschapsverklaring heeft je werkgever nodig voor het regelen jouw zwangerschapsverlof.

 

Ben jij zelfstandig ondernemer en zwanger? Als je zelfstandig ondernemer kun je een ZEZ uitkering aanvragen via het UWV voor tijdens je zwangerschapsverlof.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Kinderopvang

vervolgcontrole-verloskundigen-aan-het-spaarne

Wil je na je zwangerschapsverlof blijven werken? Zoek dan tijdig passende kinderopvang, zoals een oppas aan huis, een gastoudergezin, kinderdagverblijf of crèche. In Haarlem vind je verschillende oplossingen in jouw regio of wijk.

 

Neem eens een kijkje op de pagina Kinderopvang van Centrum voor Jeugd en Gezin in Haarlem. Zij hebben een overzichtelijke pagina gemaakt met relevante informatie. Je kan ze natuurlijk ook eens bellen voor meer informatie.