Wat moet je regelen als je zwanger bent

Wat moet je doen als je zwanger bent?

Wat moet je regelen als je zwanger bent? De eerste stap is: een verloskundige in Haarlem of Heemstede zoeken. Want die kan je voorzien van alle verloskundige informatie die ertoe doet wanneer je zwanger bent. Daarna begint het allemaal echt. We maken de termijnecho waarbij je voor het eerst kennis maakt met dat prille leventje in je buik, en later nog eens, met twintig weken. We doen bloedonderzoek en eventueel prenataal onderzoek. Zelf kun je intussen alvast de kraamzorg gaan regelen. En misschien sta je al te popelen om een zwangerschapscursus te volgen?

Zwanger wat regelen - Verloskundigen aan het Spaarne

Afspraak maken voor de termijnecho

Echo regelen zwanger Haarlem

Na de intake en eerste controle in onze praktijk maak je met onze assistente een afspraak voor de termijnecho. Deze echo vertelt ons hoe lang je precies zwanger bent. We bekijken of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of meerlingzwangerschap. Afhankelijk van hoever je precies bent kan eventueel een vaginale echo noodzakelijk zijn. Als er afwijkingen op de echo te zien zijn, dan wordt dit altijd direct besproken.

 

Later in je zwangerschap doen we ook de 20-wekenecho, waarbij we je kindje van teen tot kruin bekijken om vast te stellen of alles erop en eraan zit. Kun je niet wachten en wil je eerder, of gewoon vaker een echo? Dat kan. De echo’s vinden plaats in ons eigen Verloskundig Onderzoek Centrum De Schoot in Haarlem. Hier kun je terecht voor 3D-echo’s, pretecho’s en geslachtsbepalende echo’s.

Bloedafname

Tijdens jouw eerste controle krijg je ook een labformulier mee voor een bloedonderzoek. Je kunt zonder afspraak terecht bij een Medial-prikpost. Medial stuurt ons de uitslag en wij informeren jou tijdens je tweede controle. Zijn er bijzonderheden, dan nemen wij natuurlijk eerder contact met je op.

Klik hiernaast voor de prikpunten en de openingstijden.

Kraamzorg vóór 16 weken

Kraamzorg regelen in Haarlem

Kraamzorg is heel belangrijk in de periode na de bevalling, wanneer jij en je baby nog heel kwetsbaar zijn. De kraamverzorgster voert dagelijks controles uit van jouw herstel en de ontwikkeling van de baby. De kraamverzorgster is jouw eerste aanspreekpunt bij vragen. Zij kan jou van alles vertellen en leren over de baby, borst- en flesvoeding en andere basisprincipes. Tijdens je kraamperiode komen wij om de dag bij je thuis voor specifieke controles.

 

Schrijf je in bij een kraamzorgorganisatie vóór je 16 weken zwanger bent. Informeer bij je zorgverzekeraar bij welke organisatie jij kraamzorg mag regelen. Kraamzorg wordt door de basisverzekering vergoed, je betaalt wel een kleine eigen bijdrage.

Zwangerschapscursus

Wil je bewust met je zwangerschap bezig zijn en je goed voorbereiden op de bevalling? Doe dan een zwangerschapscursus. Middels oefeningen, tips en informatie kun je klachten verhelpen en je voorbereiden op de bevalling. Bovendien is een cursus een leuke manier om ervaringen uit te wisselen met andere aanstaande ouders. De meeste cursussen starten rond de 28 weken zwangerschap. In het folderrek in onze praktijk vind je informatie over zwangerschapscursussen in de buurt. Daarnaast kun je ook naar voorlichtingsbijeenkomsten over specifieke onderwerpen, zoals bevallen en borstvoeding.

Zwanger regelen zwangerschapscursus Haarlem Heemstede

Akte van erkenning als je niet getrouwd bent

Ben je niet getrouwd en wil je dat je kind de achternaam van je partner krijgt? Laat dan een akte van erkenning van de ongeboren vrucht opstellen. Dat kun je regelen bij het gemeentehuis. Hiervoor moet je samen, op afsrpaak, naar het gemeentehuis. Neem allebei een legitimatiebewijs mee. De akte wordt dan meteen ter plaatse opgemaakt en getekend. Het is verstandig de akte tijdens je zwangerschap te regelen, het liefst voor de 24 weken. Deze akte moet je ook meenemen bij de aangifte van de geboorte van jullie kindje. Lees meer over Erkenning en Ouderlijk gezag op de website van Gemeente Haarlem.

Werk & zwangerschapsverlof

Geef tijdig aan je werkgever door dat je zwanger bent. Je werkgever heeft dan ruim de tijd je zwangerschapsverlof goed te regelen. Je kunt bij ons een zwangerschapsverklaring voor je werkgever aanvragen. Deze zwangerschapsverklaring heeft je werkgever nodig voor het regelen van je zwangerschapsverlof.

 

Ben jij zelfstandig ondernemer en zwanger? Als zelfstandig ondernemer kun je een ZEZ uitkering aanvragen via het UWV voor de periode dat je met verlof gaat.

Kinderopvang

Zwanger regelen kinderopvang Haarlem Heemstede

Wil je na je zwangerschapsverlof blijven werken? Zoek dan tijdig passende kinderopvang, zoals een oppas aan huis, een gastoudergezin, kinderdagverblijf of crèche. In Haarlem vind je verschillende oplossingen in jouw regio of wijk.

 

Neem eens een kijkje op de pagina Kinderopvang van Centrum voor Jeugd en Gezin in Haarlem. Zij hebben een overzichtelijke pagina gemaakt met relevante informatie.

EHBO cursus

cursus ‘EHBO bij zuigelingen en kinderen’

Je weet nooit wanner het van pas kan komen, een cursus om te leren reanimeren en eerste hulp te verlenen bij veel voorkomende ongelukken bij baby’s en kinderen met online theorie en een praktijksessie.