Ziekenhuistas bevalling Haarlem Heemstede

Uitwendige echo

Bij een uitwendige echo maak je je onderbuik bloot, er wordt vervolgens een gel op je buik gespoten. Dit kan wat koud aanvoelen. Bij een uitwendige echo beweegt de echoscopist de echokop over je buik heen. Op het scherm kan je meekijken wat er te zien is. Je krijgt direct uitleg over de uitkomst van de echo.

Bij een uitwendige echo is belangrijk een volle blaas te hebben, dus ga niet vlak van te voren nog even plassen! Gemiddeld genomen is  je blaas vol genoeg is als je 1,5 uur vóór de echo goed plast, en daarna minstens 2 bekers water of thee drinkt en niet meer plast.

Inwendige echo

Er kunnen verschillende redenen zijn om een inwendige (vaginale) echo te maken. Een vroege zwangerschap, of als je baarmoeder verder naar achter ligt dan is je baarmoeder vaak nog niet goed in beeld te krijgen via je buik.  Ook later in de zwangerschap wordt er soms een inwendige echo gemaakt. Bijvoorbeeld als de lengte van de baarmoedermond op gemeten moet worden of als de placenta in de buurt van de baarmoedermond ligt, dit is alleen goed in beeld te brengen met een inwendig echo. Uiteraard verrichten we een inwendige echo alleen in overleg en met jouw toestemming!

Voor een inwendige echo trek je je onderbroek uit. De echoscopist doet een soort condoom met glijmiddel om de een dunne echokop en brengt deze voorzichtig in je vagina. Een inwendige echo hoort geen pijn te doen. 

Ook bij deze echo kan je meekijken op het scherm wat er te zien is en krijg je direct uitleg over de uitkomst van de echo. Voor een inwendige echo moet je blaas leeg zijn. Inwendige echo’s zijn net als uitwendige echo’s veilig voor moeder en kind.