En dan is het zover: de eerste weeën dienen zich aan. Nu gaat het werk beginnen! Zal het meevallen of wordt het zwaar bikkelen? En wanneer moet je bellen? De bevalling is de slotrace na negen maanden zwangerschap. Makkelijk is een bevalling meestal niet, zeker niet bij je eerste kind. Maar wij weten dat het je gaat lukken. Je kunt het, op welke manier dan ook!
Een goede voorbereiding kan helpen, evenals een geboorteplan en het bijwonen van informatieve bijeenkomsten.
Bovendien sta je er ook nu niet alleen voor: wij slepen je er doorheen. Wij houden je hand vast en begeleiden je door de verschillende fasen van de bevalling. We puffen mee als je de draad even kwijt bent en letten goed op jouw gezondheid en die van de baby. En gedurende al het gepuf en gehijg luisteren we naar jou. Wat heb je nodig? Wat kunnen wij voor je doen? Blijven we hier of gaan we naar het ziekenhuis? We vinden het belangrijk dat je uiteindelijk met een goed gevoel op je bevalling terug kijkt. En daar doen we alles voor.
Wil je graag thuis bevallen? Dan komen we bij je thuis zodra je regelmatige weeën hebt. Bij een thuisbevalling is de kraamzorg ook aanwezig. Samen met de kraamverzorgster begeleiden we je bevalling en houden we jou en je kindje goed in de gaten. We beluisteren het hartje van de baby en voelen inwendig hoe jouw ontsluiting vordert. Wanneer het allemaal goed verloopt kun je in je eigen bed (of op de kruk of in ons bad) bevallen van je kind. De kraamverzorgster blijft na de bevalling en helpt jou en de baby op weg in de eerste uurtjes.
Een thuisbevalling is soms niet mogelijk. Wanneer er zich complicaties voordoen of je wilt tóch graag pijnbestrijding, dan zorgen wij dat je snel naar een ziekenhuis kunt.
Wil je graag in het ziekenhuis bevallen? Dat noemen we een poliklinische bevalling (uit eigen keuze). Ook dan begint je bevalling eerst thuis. Samen beslissen we wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Op de verloskamer begeleiden wij je samen met een kraamverzorgende. Gaat alles goed, dan kunnen jullie een paar uur na de geboorte weer naar huis.
Een poliklinische bevalling wordt niet door de basisverzekering vergoed. Neem tijdens je zwangerschap contact op met je verzekeraar over de eventuele kosten van een poliklinische bevalling. Deze kunnen oplopen tot € 450 (prijspeil 2024).
In het Spaarne Gasthuis locatie Zuid bevindt zich sinds januari 2019 het Vrouw & Kind centrum. In dit centrum heeft het SG alle zorg rondom zwangerschap, bevallen en kraamtijd samengebracht. Hier vind je dan ook de kinderafdeling en het geboortecentrum. Specialisten werken nauw samen om jou en je kind de beste zorg te geven. De filosofie hierachter is: gezinsgerichte zorg. Zorg die zich inspant om elk kind en elk gezin de beste start te geven. Zo is een goede hechting heel belangrijk, wat inhoudt dat moeder en kind na de bevalling niet meer van elkaar gescheiden worden.
In het Vrouw & Kindcentrum kun je zowel onder begeleiding van je eigen verloskundige als de verloskundige of gynaecoloog van het Spaarne Gasthuis bevallen. Ook een badbevalling is mogelijk: er is één bad beschikbaar om te lenen. Je moet wel een hoes aanschaffen van €90. Een badbevalling kan sowieso in het geval van een poliklinische bevalling, Soms ook wanneer je een medische indicatie hebt.
Ons regionale samenwerkingsverband ‘Rondom Zwanger‘ heeft een digitale voorlichtingssessie gemaakt.
Hier vind je veel handige informatie. Bijvoorbeeld:
Dit is echt een aanrader!