Miskraam

En dan gaat het mis: je hebt een miskraam

Verlies je bloed of heb je buikpijn? Bel ons dan meteen op 06 55 14 68 28. Geen gehoor? Bel dan 06 29 81 83 98 en spreek je bericht in. Bellen mag ook als je nog niet bij onze praktijk bent ingeschreven. Een kwart van de zwangere vrouwen verliest in het begin van de zwangerschap bloed. Bij de helft van hen is sprake van een miskraam.

Wat is een miskraam?

Een miskraam is een zwangerschap die binnen de eerste 16 weken eindigt. Dat is de periode van de zwangerschap die voor de aanleg van je baby het belangrijkst is. Gaat in die periode iets mis en heeft het vruchtje weinig levenskansen, dan zorgt je lichaam ervoor dat het vruchtje zich niet verder ontwikkelt. Je kunt niets doen om dit te voorkomen.

Een miskraam begint meestal met bloedverlies of buikpijn. Soms kom je er pas tijdens de eerste echo achter dat het mis is gegaan. Vanaf zeven weken moet er namelijk een kloppend hartje zichtbaar zijn.

Hoe nu verder?

Als blijkt dat het vruchtje in je baarmoeder niet levensvatbaar is, dan zijn er drie mogelijkheden.

  • Je kunt afwachten tot de miskraam spontaan op gang komt
  • Je kunt naar de gynaecoloog voor vaginale tabletten waarmee je thuis de miskraam op gang helpt
  • Of je gaat naar de gynaecoloog voor een zuigcurettage. Een zuigcurettage gebeurt op de operatiekamer onder een roesje

Bij verwijzing naar de gynaecoloog maken wij de afspraak voor je. Je mag ons tijdens deze moeilijke periode altijd bellen. Als je vragen hebt, maar ook om je hart te luchten. Na een miskraam mag je gewoon weer zwanger worden. Je mag weer vrijen als het bloedverlies gestopt is. Na één miskraam heb je geen grotere kans dat het weer misgaat.

Folder Miskraam

Folder Miskraam Rondom Zwanger