Kraamtijd

Kraamtijd: even wennen maar ook genieten

De bevalling zit er op, en nu ligt er ineens een klein mensje in de wieg. Wat een wonder! De kraamtijd is een bijzondere en intensieve periode. Je voelt je soms enorm blij en soms enorm moe. Je kunt wel zingen en huilen tegelijk. Maak je geen zorgen, dat is allemaal heel normaal. Je lichaam is van streek en de hormonen nemen een loopje met je. Door de nachtvoedingen lijd je aan slaapgebrek en dat helpt ook niet. Bovendien moet je wennen aan je nieuwe rol als ouder.

 

Je kunt eigenlijk maar één ding doen: rustig achterover leunen. Genieten van je baby en lekker veel knuffelen, slapen en gezond eten. Samen met de kraamzorg staan wij voor je klaar om je kraamtijd zo prettig mogelijk te laten verlopen. Met genoeg rust voor jou en je baby en genoeg tijd om aan elkaar te wennen.

Kraambedcontroles door de verloskundige

Wanneer na je thuisbevalling of ziekenhuisbevalling je kraambed thuis doorbrengt, nemen wij de kraambedcontroles op ons. In de praktijk betekent dit dat wij na de bevalling om de dag bij je thuis komen om jou en je baby in de gaten te houden. Elk bezoekje controleren we bijvoorbeeld de temperatuur en kleur van je baby en of je baby voldoende drinkt en groeit. We controleren jouw baarmoeder, eventuele hechtingen en het bloedverlies. We praten ook over de bevalling en hoe jullie die ervaren hebben, en we kunnen je advies geven over borstvoeding en flesvoeding. En je kunt ons natuurlijk alles vragen.

 

Ben je in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van de gynaecoloog en breng je je kraamtijd thuis door? Bel ons dan even als je weet wanneer je naar huis gaat, dan komen wij bij je thuis voor de kraambedcontroles. Ook als je de hele zwangerschap onder controle bent geweest bij de gynaecoloog, kun je je bij ons aanmelden voor kraambedcontroles.

Kraamzorg door de kraamverzorgende

De kraamverzorgster komt elke dag. Zij doet dagelijks medische controles van jou en van je baby. Ze helpt je met het voeden en verzorgen van je baby en kan je voorlichting en advies geven.

 

Professionele kraamzorg is heel belangrijk voor een veilig en goed verloop van je kraamtijd. Vraag kraamzorg aan vóór je zestien weken zwanger bent. Bij de intake op onze praktijk geven we je folders mee over kraamzorg in Haarlem en omstreken. Informeer bij je zorgverzekeraar bij welke organisatie jij kraamzorg kan regelen. Na de kraamperiode neemt het consultatiebureau en de huisarts de zorg voor jullie baby over.

Kraamzorg regelen in Haarlem

Aangifte van de geboorte

Binnen drie werkdagen na de bevalling moet je de geboorte aangeven bij de gemeente waar je bent bevallen. Meestal doet de vader aangifte, maar ook een ander die bij de bevalling aanwezig was mag dit doen.

 

Voor de aangifte heb je de identiteitsbewijzen van zowel de moeder als vader nodig plus het trouwboekje of de akte van erkenning. Deze akte heb je nodig als jullie niet getrouwd zijn en willen dat de baby de achternaam van de vader krijgt. Het is noodzakelijk om deze akte al tijdens de zwangerschap te regelen.

Heb jij als moeder een buitenlandse nationaliteit maar is de vader een Nederlander? Dan kan je met deze akte regelen dat de baby de Nederlandse nationaliteit en verblijfsrecht in Nederland krijgt.

 

Voor de geboorteaangifte kun je bij de gemeente waar je kind geboren is meestal online een afspraak maken. In de Gemeente Haarlem doe je dit bij de afdeling Burgerlijke Stand.

Hielprik en gehoortest

Als de baby tussen de vijf en acht dagen oud is, komt de wijkverpleegkundige bij je thuis voor de zogenaamde hielprik en gehoortest bij de baby. Ze maakt ook meteen een vervolgafspraak voor de eerste controle op het consultatiebureau. De hielprik is een bloedonderzoek om aandoeningen op te sporen die goed te behandelen zijn, zoals stofwisselingsziektes, schildklierziektes en hormonale aandoeningen. Gelukkig zijn deze ziektes zeldzaam. Heb je vier weken na de hielprik nog geen bericht gehad, dan zijn de uitslagen goed. Klik op de folder voor meer informatie over de hielprik.