Kraamtijd

“ Dolblij en dan ineens in tranen? Het hoort erbij, je hormonen spelen op. ”

Eindelijk is het zo ver, je kindje is geboren!

De eerste dagen na je bevalling zijn heel bijzonder. Na 9 maanden kunnen jullie eindelijk je baby in je armen houden. Je bent natuurlijk dolblij en geniet van je kindje. Waarschijnlijk ben je ook moe, omdat je minder goed slaapt door de nachtvoedingen. Je lichaam moet nog herstellen van de bevalling. Samen met de kraamverzorgster helpen wij je om de kraamtijd zo prettig mogelijk te laten verlopen. Met genoeg rust voor jou en je baby en tijd om aan elkaar te wennen.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Kraambedcontroles bij je thuis

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Na de bevalling komen wij om de dag bij je thuis om jou en je baby in de gaten te houden. We praten over de bevalling en hoe jullie die ervaren hebben.

 

Elk bezoekje controleren we onder andere de temperatuur en kleur van je baby en of je baby voldoende drinkt en groeit. We controleren jouw baarmoeder, eventuele hechtingen en het bloedverlies. En je kunt ons natuurlijk alles vragen. Lees voor meer algemene informatie over het kraambed: folder kraambed

Kraambedcontroles na zwangerschap/bevalling bij de gynaecoloog

Ook als je vanwege een medische indicatie de hele zwangerschap onder controle bent bij de gynaecoloog, kun je je bij ons aanmelden voor kraambedcontroles.

 

Was je bij ons onder controle tijdens je zwangerschap, maar ben je in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van de gynaecoloog en breng je je kraamtijd thuis door? Bel ons dan even als je weet wanneer je naar huis gaat, dan komen wij bij je thuis voor de kraambedcontroles.

Echo-verloskundigen-aan-het-spaarne

Kraamzorg voor dagelijkse zorg en controles

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

De kraamverzorgster komt elke dag. Zij doet de dagelijks medische controles van moeder en kind en helpt je met het voeden, verschonen en in bad doen van je baby.

 

Vraag kraamzorg aan vóór je 16 weken zwanger bent. Bij je eerste controle op onze praktijk (intake) krijg je folders mee van kraamzorgorganisaties. Informeer bij je zorgverzekeraar bij welke organisatie jij kraamzorg kan regelen. Na de kraamperiode nemen het consultatiebureau en de huisarts de zorg voor jullie baby over. Op deze site vind je meer informatie over jouw herstel en verwante zaken tijdens de eerste 6 weken na je bevalling

Aangifte van de geboorte

Binnen 3 werkdagen na de bevalling moet je de geboorte aangeven bij de gemeente waar je bent bevallen. Meestal doet de vader aangifte, maar ook een ander die bij de bevalling aanwezig was mag dit doen.

 

Voor de aangifte heb je de identiteitsbewijzen van zowel de moeder als vader nodig en het trouwboekje of ‘akte van erkenning’. Deze ‘akte van erkenning’ heb je nodig als jullie niet getrouwd zijn en willen dat de baby de achternaam van de vader krijgt. Het is verstandig om deze akte al tijdens de zwangerschap te regelen. Dit is extra belangrijk als de moeder buitenlandse is en de toekomstige vader Nederlands en als jullie willen dat de baby de Nederlandse nationaliteit en verblijfsrecht in Nederland krijgt.

 

Maak online een afspraak voor de geboorteaangifte bij de gemeente waar je kind geboren is. In de Gemeente Haarlem doe je dit bij de afdeling Burgerlijke Stand. maak nu een afspraak voor de geboorteaangifte

Echo-verloskundigen-aan-het-spaarne

Hielprik en gehoortest

Als de baby 5 tot 8 dagen oud is, komt de wijkverpleegkundige bij je thuis voor de hielprik en gehoortest bij de baby. Ze maakt ook meteen een vervolgafspraak voor de eerste controle op het consultatiebureau. De hielprik is een bloedonderzoek om aandoeningen op te sporen die goed te behandelen zijn, zoals stofwisselingsziektes, schildklierziektes en hormonale aandoeningen. Gelukkig zijn deze ziektes zeldzaam. Heb je 4 weken na de hielprik nog geen bericht gehad, dan zijn de uitslagen goed. Klik op de folder voor meer informatie over de hielprik.