Jouw zwangerschap

Geniet van je zwangerschap, bij ons ben je in goede handen

Alles draait bij ons om jou. Jouw wensen, jouw gezondheid en een gezonde ontwikkeling van jouw kindje staan centraal bij alles wat wij doen. Ons verloskundige team bestaat uit 4 vaste verloskundigen en 1 vaste waarneemster die je afwisselend tijdens de controles ontmoet. Tijdens jouw bevalling zie je dus bijna altijd een bekend gezicht. Je partner is van harte welkom bij alle controles, we begeleiden jullie samen bij het proces van ouders worden.

Elke zwangere vrouw uit de regio Haarlem, Heemstede en omstreken kan zich bij ons aanmelden voor verloskundige kwaliteitszorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Jouw wensen en die van je partner staan hierbij centraal. Aanmelden kan al vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.

verloskundigen-aan-het-spaarne-haarlem-buik-zwangere-vrouw-2011x2010

Eerste controle rond 9 weken (Intake)

De eerste controle vindt altijd plaats op onze hoofdlocatie: Antoniestraat 79, Haarlem. Neem voor de eerste controle je verzekeringskaart mee. Tijdens deze afspraak stellen wij je onder andere vragen over jouw gezondheid en eventuele erfelijke aandoeningen en eerdere zwangerschappen. Natuurlijk we nemen de tijd voor al jouw vragen.

  • Tijdens de eerste controle meten we jouw bloeddruk en luisteren eventueel naar het hartje van de baby met een doptone (Na 10 weken zwangerschap)
  • We berekenen jouw uitgerekende datum.
  • Wij informeren je onder meer over kraamzorg, prenataal onderzoek en gezonde voeding en leefgewoontes.
  • Wij maken een afspraak voor de termijnecho en je krijgt van ons een labformulier mee voor bloedonderzoek.
  • Je krijgt belangrijke folders en tijdschriften mee voor thuis.

Vervolgcontroles

De vervolgcontroles zijn in het begin om de 5 weken en later om de 4, 3 en 2 weken. In de laatste periode van jouw zwangerschap zien we je elke week. Mocht je vaker willen komen of behoefte hebben aan een extra controle, ben je altijd welkom! Bel ons dan gerust voor een (extra) afspraak. Tijdens de vervolgcontroles meten we je bloeddruk, onderzoeken je buik en beluisteren het hartje van je baby. Je krijgt tips en adviezen en mag ons natuurlijk alles vragen. Aan de hand van de grootte van je baarmoeder voelen we of je baby goed groeit. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap kunnen we ook voelen hoe je kindje ligt.

Om je goed voor te bereiden op je bevalling raden we je aan om een zwangerschapscursus te volgen en voorlichtingsbijeenkomsten te bezoeken, zoals de gratis voorlichtingsavond over de bevalling die wij samen met RondOm organiseren. Bekijk ook de handige overzichten met wat je moet regelen tijdens je zwangerschap en hoe je je kunt voorbereiden voor je bevalling.

Indien nodig: controle bij de gynaecoloog

Na de eerste controle werken wij jouw persoonlijke zorgpad uit. Als jij akkoord bent met het delen van jouw gegevens doen we dat samen met gynaecologen van het Spaarne Gasthuis. Onze verloskundigen voeren de controles uit als dat kan en gynaecologen nemen het over zodra dat nodig is.

Ook later in de zwangerschap houden we contact met de gynaecologen over alles wat relevant is voor jouw gezondheid en die van je kindje. Indien nodig verwijzen wij je door naar een gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis voor nader advies of onderzoek. Neemt een gynaecoloog jouw zwangerschapsbegeleiding over, dan zal hij of zij ook jouw bevalling begeleiden. Wij doen wel de kraambedcontroles als je je kraamtijd thuis doorbrengt.