Je staat er niet alleen voor! Onze verloskundigen helpen je. We begeleiden jou negen maanden lang door het proces. Daarbij volgen we middels echo’s en prenataal onderzoek jouw gezondheid en die van de baby. We geven je bovendien voorlichting over leefgewoonten. En natuurlijk bereiden we je voor op de bevalling.

Het resultaat is dat je zo ontspannen mogelijk je zwangerschap mag beleven. Wij waken over jou en je baby. En wat we óók doen? Luisteren naar jouw verhaal. Zoals naar hoe je je voelt, je klachten, de dingen waar jij het moeilijk mee hebt. Want elke vrouw ervaart de zwangerschap anders.

Ons team bestaat uit vier doorgewinterde verloskundigen, die je allemaal zult leren kennen. Tijdens de bevalling zie je daarom altijd een bekend gezicht aan je bed. We werken bovendien onderling nauw samen. Op die manier is ieder van ons op de hoogte van wat er speelt.

Zwangerschap – intake & eerste controle

Wanneer je je bij ons hebt aangemeld, nodigen we je uit voor de intake. Die vindt altijd plaats op onze locatie aan de Zomervaart. Bespreken we aan de hand van je medische geschiedenis, eventuele erfelijke aandoeningen en eerdere zwangerschappen wat voor jou de meest passende zorg zal zijn tijdens je zwangerschap . We geven je informatie mee over belangrijke dingen die je moet weten als je zwanger bent.

Natuurlijk krijg jij volop de ruimte om vragen te stellen of je verhaal te doen. We kunnen ons namelijk goed voorstellen dat je veel wilt weten of te vertellen hebt over het zwanger zijn. Tijdens de intake doen we ook een eerste check-up. Het is echter vaak nog te vroeg om het hartje te kunnen beluisteren, dat doen we in week 12. De termijnecho vindt nu ook nog niet plaats, die wordt uitgevoerd tussen de 10 en 11 weken zwangerschap. Als je graag al eerder een  vroege echo wil, is dat geen enkel probleem.

  • We nemen je persoonlijke gegevens en medische geschiedenis door
  • Aan de hand van jouw gegevens berekenen we de voorlopige uitgerekende datum
  • We meten je bloeddruk en noteren je gewicht
  • Je krijgt informatie over kraamzorg, prenataal onderzoek en gezonde voeding en leefgewoontes
  • Wij maken een afspraak voor de termijnecho en geven je een labformulier mee voor bloedonderzoek
  • Je krijgt belangrijke folders en tijdschriften mee voor thuis

Zwangerschap – Vervolgcontroles

Na de intake kom je elke zoveel tijd langs voor controle. Voor deze vervolgcontroles kun je terecht op onze locatie in Haarlem Centrum of in Schalkwijk. Deze controles zijn bedoeld om de ontwikkeling van jou en van de baby goed te kunnen volgen. Zo controleren we je bloeddruk en kijken we naar de groei van de baby en de baarmoeder. Bovendien luisteren we naar de hartslag van je baby.

De controles zijn er ook om naar jou te luisteren. Hoe gaat het nu met jou? Hoe bevalt het zwanger zijn? Heb je klachten of ervaar je moeilijkheden? We hebben aandacht voor je en helpen je waar dat kan. Dat is namelijk de kern van onze kwaliteit: jij staat centraal. Jouw wensen en ervaringen zijn ontzettend belangrijk, iedereen is anders, daar hebben we respect voor.

Je partner is natuurlijk altijd van harte welkom bij alle controles. We vinden het leuk om met jullie samen deze zwangerschap te volgen. En om jullie voor te bereiden, op dat moment van bevallen, maar ook op het moment dat jullie ouders worden.

Controle bij de gynaecoloog

Als verloskundigen werken we nauw samen met de gynaecologen van het Spaarne Gasthuis. Dankzij dit samenwerkingsverband kunnen we de beste verloskundige zorg garanderen. Dit werkt als volgt. Als jij dat goed vindt, delen we na de eerste controle je gegevens met het Spaarne Gasthuis. We stippelen daarna samen met de gynaecologen een zorgtraject voor je uit. Zijn er geen medische problemen dan nemen wij de zorg op ons.  Soms zijn er redenen om na de intake volledig bij de gynaecoloog de zorg te krijgen, soms doen we de zorg samen, dan kom je afwisselend bij de gynaecoloog en bij ons.

Ook later in de zwangerschap houden we laagdrempelig contact met de gynaecologen over alles wat relevant is voor jouw gezondheid en die van de baby. Als dat nodig blijkt, verwijzen we je door naar de gynaecoloog voor advies of onderzoek. Neemt een gynaecoloog jouw zwangerschapsbegeleiding over? Dan zal hij of zij ook jouw bevalling begeleiden. Wij doen dan wel weer de kraambedcontroles wanneer je weer thuis bent.