Aanbevelingen leefgewoonte

“ Gezond eten en leven, goed voor jouw baby én voor jou ”

Als je zwanger bent kun je over het algemeen alles blijven doen wat je daarvoor ook deed, zoals werken, sporten, autorijden, vrijen en zo voort. Wel is het nu extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en een aantal leefregels in acht neemt. De belangrijkste adviezen voor zwangeren vatten we hieronder voor je samen. Heb je hier vragen over, stel ze gerust tijdens een controle. Of bel met de verloskundige tijdens het telefonische spreekuur (ma t/m vrij 14.00-14.45u): 023 – 53 55 007

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Met onze 10 aanbevelingen heb jij de meeste kans op een gezonde baby

  • Slik foliumzuur tot 10 weken zwangerschap
  • Pas op met uitwerpselen van katten
  • Draag handschoenen bij het werken in de tuin
  • Eet gezond en gevarieerd en eet geen rauw vlees, rauwe eieren, voorverpakte rauwe vis of ongepasteuriseerde melkproducten
  • Eet geen langdurig gekoelde, rauwe producten
  • Was je groente altijd goed, ook voorgesneden/voorverpakte groente
  • Pas op met vitamine A, eet beperkt lever(producten)/orgaanvlees
  • Gebruik extra vitamine D en calcium
  • Rook niet en gebruik geen alcohol en drugs
  • Gebruik medicijnen alleen op doktersadvies

 

Heb je vragen over onze aanbevelingen in relatie tot jouw leefomgeving? Stel je vragen gerust tijdens een controle of het telefonisch spreekuur.

Slik foliumzuur tot 10 weken zwangerschap

Geadviseerd wordt om foliumzuur (0,5 mg per dag) te slikken tot een zwangerschapsduur van 10 weken gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Het beste kun je hiermee al beginnen voordat je zwanger bent. Foliumzuur vermindert de kans op een baby met open rug.

Pas op met uitwerpselen van katten

In de uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Draag daarom handschoenen bij het verschonen van de kattenbak of werken in de tuin. Of laat deze klusjes aan een ander over.

Eet gezond, gevarieerd en eet geen rauw vlees

Eet gezond en gevarieerd. Ga tijdens je zwangerschap niet lijnen, maar eet ook niet overdreven veel. Gemiddeld komt een zwangere vrouw 12 tot 16 kilo aan.

 

Eet geen (half)rauw vlees zoals biefstuk, tartaar, rosbief of filet américain. Hierin kan een parasiet voorkomen die toxoplasmose kan veroorzaken. Om dezelfde reden moet je groenten en fruit altijd goed wassen.

Eet geen langdurig gekoelde, rauwe producten

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken die bij zwangeren tot een miskraam of vroeggeboorte leiden. Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn ongepasteuriseerde melk, rauwmelkse zachte kaas, voorverpakte gerookte of rauwe vis en rauwe dierlijke producten.

Vitamines

Als je gevarieerd eet hoef je in principe geen extra vitamines in te nemen behalve foliumzuur en vitamine D. Extra vitamines innemen kan geen kwaad als je je aan de aanbevolen dosering houdt afgestemd op zwangeren.

 

Pas vooral op met vitamine A, omdat teveel vitamine A de baby kan schaden. Eet daarom ook liever beperkt lever, niet vaker dan 1x per week leverproducten, zoals leverworst, hausmacher of berliner.

Gebruik extra vitamine D gedurende je zwangerschap

Het lijkt erop dat zwangerschap niet leidt tot een hogere vitamine-D behoefte. Maar omdat een vitamine D-tekort gevolgen kan hebben voor moeder én de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap, wordt aangeraden om voor de zekerheid een supplement van 10 microgram per dag te gebruiken gedurende de zwangerschap.

Rook niet en gebruik geen alcohol en drugs

Roken, alcohol en drugs kunnen de ontwikkeling van je baby schaden. Baby’s van rokende moeders zijn bij de geboorte vaker te klein en vaker ziek.

 

Door het roken verslechtert de bloedtoevoer, waardoor je baby minder eten en minder zuurstof krijgt. Je baby krijgt ook meer giftige stoffen binnen. Helemaal stoppen met roken is beter dan minderen. Vermijd liever rokerige ruimtes. Ook is het beter om thuis niet meer binnen te roken.

 

Lukt het je zelf niet om te stoppen met roken? Wij of je huisarts kunnen je informeren over hulp bij het stoppen.

Gebruik medicijnen alleen op doktersadvies

Vertel je arts dat je (mogelijk) zwanger bent en gebruik medicijnen alleen op doktersadvies. Lees bij zelfhulpmedicijnen altijd in de bijsluiter het advies voor zwangeren, ook bij crèmes. Bij twijfel niet gebruiken en neem evt contact met ons op. Paracetamol kun je zonder bezwaar gebruiken bij pijnklachten.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne