Wanneer moet je bellen

“ Bel bij spoedsituaties of bevalling 06 55 14 68 28. Geen gehoor? Bel dan 06 65 00 10 79 en spreek je bericht in ”

Vraag jij je af wanneer jij je verloskundige moet bellen? Bel ons altijd als jij je zorgen maakt. Wij helpen je dan je zorgen weg te nemen of je vraag te beantwoorden. Op deze pagina lichten we verschillende stadia in jouw zwangerschap toe en op welk moment je zeker moet bellen.

geboorte-verloskundigen-aan-het-spaarne

Ben je minder dan 37 weken zwanger?

Bel ons altijd als jij je zorgen maakt.

Je bereikt ons tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m vrijdag 14.00 – 14:45 uur) op 023 5355007.

 

Of dag en nacht via onze spoedlijn op 06 55 146 828.

Bel in ieder geval bij:

  • bloedverlies
  • vochtverlies
  • hoofdpijn, sterretjes zien
  • pijn in de bovenbuik
  • misselijkheid en braken
  • ineens veel vocht vasthouden
  • regelmatig opkomende buikpijn
  • minder beweging van de baby voelen (vanaf 26 weken)

Ben je 37 t/m 42 weken zwanger?

Bij een gezonde zwangerschap mag je vanaf 37 tot 42 weken zwangerschap onder onze verloskundige begeleiding bevallen. Dat kan thuis zijn, poliklinisch in het ziekenhuis of in het geboortecentrum van het Spaarne Ziekenhuis. Bel ons als je je zorgen maakt en bij:

Breken van de vliezen

Als de vliezen breken en het vruchtwater is groen of bruin van kleur, bel ons dan direct, dus ook ‘s nachts.

Breken de vliezen als het hoofdje nog niet is ingedaald, dan moet je gaan liggen en ons direct bellen, dus ook ’s nachts!

Is het vruchtwater helder of rozig van kleur, je hebt geen regelmatige weeën en je voelt de baby erna goed bewegen, dan hoef je ons als het ‘s nachts gebeurt niet direct te bellen. Bel ons in dat geval in de morgen (rond 09.00 uur).

Breken je vliezen overdag, bel dan wel even zodat wij op de hoogte zijn. Ben je onderweg als de vliezen breken, ga dan eerst gewoon naar huis. Probeer in alle gevallen iets van het vruchtwater op te vangen, zodat we het kunnen beoordelen als we bij je langskomen.

Weeën

Als je je eerste kindje krijgt, bel ons dan als je 1 uur lang, om de 2 à 3 minuten weeën hebt die 60 seconden duren. Is dit niet je eerste kindje, bel ons dan als je om de 4 à 5 minuten weeën hebt.

Zijn de weeën nog wisselend in duur en/of frequentie, wacht dan nog even af. Het kan zijn dat we met jou andere afspraken hebben gemaakt dan hierboven vermeld. Het allerbelangrijkste is dat jij naar je lichaam luistert.

Heb je ons eerder nodig, bel dan gerust eerder!

Bloedverlies

Verlies je veel bloed – een vol maandverband binnen 30 minuten – bel ons dan direct, dus ook ’s nachts.

Wanneer je iets rozigs verliest (slijmprop) of slijmerige afscheiding hebt, hoef je ons niet te bellen. Dit betekent dat de baarmoeder aan het rijpen is, maar de bevalling is nog niet begonnen.