Corona Maatregelen

Corona Maatregelen

Beste cliënten en partners,

Naar aanleiding van de aanscherping van de Corona maatregelen in het land passen wij ook de maatregelen in onze verloskundige zorg aan. De aanpassingen zijn erop gericht de kans op besmetting of quarantaine voor jullie als zwangeren en voor ons als zorgverleners zo klein mogelijk te houden. Wij beseffen dat deze maatregelen niet leuk zijn voor jullie, maar door deze maatregelen houden wij de verloskundige zorg in Haarlem en Haarlemmermeer op het juiste niveau. Zo kunnen wij goed voor jullie blijven zorgen.

De aanpassingen gelden vanaf dinsdag 29 september.

 Zwangerschapscontroles:

 • Kom als zwangere alleen naar je reguliere afspraken. Je partner mag via videobellen of telefonisch meedoen aan het consult
 • Het intakegesprek kan ook telefonisch of via videobellen. Op deze manier kan je de intake toch samen met je partner ervaren.
 • Bij een 35 weken consult (het bespreken van de bevalling) mag je samen komen met je partner, of (voor alleenstaanden) met een vaste geboortepartner.
 • Wij als verloskundigen zullen tijdens het spreekuur een mondkapje dragen.
 • Wij vragen jullie binnen de verloskundige praktijk een mondkapje te dragen. Neem zelf een mondkapje mee. Dit geldt ook voor (geboorte)partners.
 • Op de praktijk proberen we de 1,5 meter afstand zo goed mogelijk te waarborgen en houden we ons strikt aan de hygiënemaatregelen.

 Belangrijk hierbij blijft, kom niet naar de praktijk bij:

 • Verkoudheidsklachten.
 • Hoesten.
 • Verhoging > 38 graden.

Het algemene advies is dan om thuis te blijven en je te laten testen.

Echo’s:

 • Alle echopraktijken in de omgeving hebben besloten de partner alleen nog toe te laten bij een echo in verband met bloedverlies, een termijnecho en bij de 20 weken echo. Bij echo’s met een andere reden vragen we je alleen te komen. Natuurlijk is je partner via videobel- len welkom deel te nemen aan het onderzoek.
 • De echoscopiste zal een mondkapje dragen.
 • Wij vragen jullie in het echocentrum een mondkapje te dragen. Neem zelf een mondkapje mee. Dit geldt ook voor de partner.

Bevalling:

Voor de bevallingen en consulten thuis verandert er in deze regio nog niets. De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft. Wij komen bij je thuis, gaan samen met je naar het ziekenhuis indien nodig of gewenst. Wel is er een dringend verzoek voor de partner om een eigen mondkapje te dragen als de hulpverlener op de kamer is. De verloskundigen zullen tijdens de baring op bepaalde momenten ook een mondkapje opzetten.

Kraambed:

In de kraamtijd doen wij 2 kraamvisites thuis. De andere visites doen we, zoals we de afgelopen tijd ook gedaan hebben, telefonisch. Als vanzelfsprekend zijn wij laagdrempelig 24/7 bereikbaar voor overleg en zullen wij langs komen, als dit wenselijk of medisch noodzakelijk is.

Positief getest voor Corona of verdacht?

Voor zwangere die verdacht zijn op of positief getest zijn voor Corona hebben wij voldoende beschermende hulpmiddelen mocht controle nodig zijn. In overleg met je verloskundige wordt gekeken of een controle noodzakelijk is of dat deze uitgesteld kan worden. Ga je bevallen dan zal jullie verloskundige of het geboorteteam van het Spaarne Gasthuis voor jullie klaar staan met de juiste medische zorg. Als je partner klachten heeft die verdacht zijn voor Corona mag hij nog steeds bij de bevalling zijn, hij zal een mondkapje moeten dragen en afstand van de hulpverleners moeten houden.

Tot zover de aanpassingen in onze zorg.

Verloskundigen Coöperatie Haarlem en Meer 

Het blijft belangrijk dat jullie in alle gevallen contact opnemen als je vragen of klachten hebt in de zwangerschap. Wacht niet af (vanwege angst voor Corona, omdat het weekend is, of omdat er toevallig geen spreekuur is e.d.) maar bel áltijd met de dienstdoende verloskundige. Wij staan voor je klaar!