13 weken Echo

13 weken Echo

Vanaf 1 september 2021 krijg je een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit onderzoek komt naast 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie.
.

De 13 wekenecho valt, net als de 20 wekenecho, onder prenatale screening. Je mag zelf kiezen, of je de 13 weken echo wilt laten doen. De echo kan door onze gespecialiseerde echoscopisten op ons echocentrum ‘ De Schoot’ uitgevoerd worden. Als de echoscopist een lichamelijke afwijking bij het ongeboren kind vermoedt, krijgt je vervolgonderzoek aangeboden.

Het voordeel van de 13 wekenecho (ten opzichte van de 20 wekenecho) dat er meer tijd is, als er heftige afwijkingen te zien zijn, om na te denken over het afbreken van de zwangerschap, zodat dit ook eventueel in een vroeger stadium van de zwangerschap kan plaatsvinden. De uitslag kan ook onduidelijk zijn; soms is je kindje niet goed zichtbaar of is niet bekend om welke afwijking het precies gaat. Het komt ook voor dat een afwijking gevonden wordt die in een volgende echo niet meer te zien is.

In het kort:

* De 13 weken echo is een medische echo die tussen de 12+3 en 14+3 weken gedaan kan worden.
* Het is een extra onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij een kindje
* Het is een aanvulling op de 20 weken en echo en geen vervanging.
* Bij de 13 weken echo wordt er NIET gekeken naar het geslacht.
* Zowel de 13 als de 20 weken echo, geeft geen garantie op een gezond kindje. Niet alle afwijkingen zijn te zien op een echo.
* Het is je eigen KEUZE of je deze echo wil. Het is niet verplicht.
* De echo wordt volledig vergoed.

Voor meer info bekijk de folder of vraag ernaar tijdens je afspraak!